В МБАЛ „Хаджи Димитър” ще бъде представено звено за психологическа грижа за пациентите, техните близки и лекарите.

Подкрепата за болните и семействата им ще е безплатна под формата на индивидуални консултативни срещи и психотерапевтично проследяване. Ще се сформират и групи за емоционална подкрепа. Втората група дейности е свързана с консултирането на медицинските специалисти в комуникацията им с пациентите, както и превенция на бърнаут синдрома.

Ще бъдат провеждани т.нар. Балинт групи, в които се работи с емоционалните реакции на лекарите при практикуването на тяхната професия.

„Защо аз?“ и „Защо точно на мен?“ – това са първите въпроси, които си задават пациентите със злокачествени заболявания. По трудния си път на отричане и гняв хората имат нужда освен от добрата медицинска грижа и от психолози. Появата на тежко заболяване освен пациента, засяга и цялото му семейство.

Ще се правят консултации с лекуващите лекари, за да се подобри комуникацията им с пациентите. Лекарите от болницата споделят, че им е безкрайно трудно да съобщават на пациентите лошите новини, но трябва да се говори за тях, за да могат пациентите да осъзнаят срещу какво се изправят.
За да бъде наистина полезна комуникацията пациент – лекар, психолог ще работи и с лекарите в болницата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This field is required.

This field is required.