Съвременната методика EVAR /ендоваскуларно аортно протезиране/ е интегрирана в клиничната практика на екипа от съдови хирурзи в МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен.

Това е модерна безкръвна процедура за имплантиране на стент-графт при пациенти с аортни аневризми.

Миналата година ръководителят на отделение „Съдова хирургия“ д-р Денислав Башев осъществи първото в Сливенска област ендоваскуларно протезиране на аортна аневризма  EVAR.

“Абдоминалната аортна аневризма представлява разширение на аортата в коремната част и се характеризира с изразен риск от животозастрашаващо усложнение с последващ масивен хеморагичен инцидент. Изборът на EVAR беше определен като оптимална терапевтична стратегия в случай с пациент на средна възраст и множество съпътстващи заболявания. Процедурата беше извършена под надзора на консултанта ни доц. д-р Наделин Николов след получено одобрение, базирано на представената документация. Със своя минимално инвазивен характер интервенцията допусна изписването на пациента от болницата само след два дни” – обясни д-р Денислав Башев.

Класическият операционен подход е с отваряне на корема и се характеризира с по-дълъг период на възстановяване. Процедурата EVAR  е препоръчителна при пациенти с висок риск от традиционна хирургическа интервенция, тъй като голяма част от тях са в напреднала възраст или страдат от сериозни придружаващи заболявания, които увеличават оперативния риск.

В лечението на съдовите заболявания в МБАЛ „Хаджи Димитър“ се използват както класически отворени хирургични интервенции, така и съвременни минимално инвазивни ендоваскуларни процедури на периферните съдове, актуално лазерно и оперативно лечение на разширени вени на краката.

Отлично подготвените и опитни специалисти разполагат с високотехнологична апаратура, която дава възможност за прецизна работа. Операционната зала е оборудвана с последно поколение ангиографски апарат на водещата компания за медицинска апаратура Siemens, висок клас ехографски апарат Philips G50, лазерен апарат за разширени вени и доплер-сонограф.

Отделението по съдова хирургия в МБАЛ „Хаджи Димитър“ предлага високо ниво на компетентност, уникални за региона и страната диагностични и терапевтични методики за лечение на артериални и венозни заболявания по стандартите за добра медицинска практика на европейско ниво.