Очаква се пик на заболели от коклюш до края на май. Според здравните власти засега няма основания за обявяване на епидемия както в страната, така и по региони.

В момента безплатни тестове се правят само в Национален център по заразни и паразитни болести и в Столична здравна инспекция.

Вирусологичната лаборатория на МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен предлага ефективни PCR тестове и серологични изследвания по метода ELISA за доказване на коклюш.

„Разполагаме с последно поколение роботизирана техника за извършване на двата варианта. PCR тестът позволява точно откриване на бактерията с безопасна и безболезнена проба с тампон от носоглътката. Серологичното изследване е с венозна кръв и открива антитела срещу два вида токсин, произвеждан от болестотворната бактерия. Пробите се вземат на гладно, а резултатите се получават до няколко часа“ – обясни лаборантът Атанас Димитров.

Инфекциозното заболяване, популярно като магарешка кашлица, се разпространява по въздушно-капков път. В началото напомня респираторен вирус с няколко прокашляния дневно, които прерастват в мъчителни сухи пристъпи. В остра фаза те стават интензивни и водят организма до кислороден глад.

Коклюшът е особено опасен за новородени и малки деца, с риск от сериозни усложнения. Педиатрите напомнят, че ефективна защита е имунизацията в ранна детска възраст като част от комбинираните ваксини. Препоръчва се и ваксиниране на бременните жени, независимо от етапа на бременността.

Важно е да се избягва контакт с болни от коклюш, спазване на прецизна лична хигиена и дезинфекция.

Вирусологичната лаборатория в МБАЛ „Хаджи Димитър“ работи от понеделник до петък от 8,30 до 17 часа, а в събота и неделя от 8 до 12 часа.

За информация и контакти 044/ 618133