В  МБАЛ „Хаджи Димитър“ вече работи модерен апарат  за ядрено-магнитна томография. Новината съобщи д-р Пенко Пенков при официалното откриване на Специализирано спешно отделение към здравното заведение.„Апаратът е последна софтуерна версия на световния лидер в медицинското оборудване Сименс“ – каза собственикът на болницата.

Моделът „Магнетом Семпра“ с магнитно поле от 1,5Т е уникален за Сливенска област. С ненадмината точност на изображението, богат спектър от приложения и възможност за сканиране на цялото тяло при минимален шум, апаратът е нов клиничен еталон в медицинската среда.

„Магнитната томография не работи с йонизиращи лъчения, предоставя детайлна анатомична и физиологична информация за всички органи и структури в тялото. Безопасна и безболезнена технология, която позволява изследване и ранно откриване на болестни състояния. При налична патология дава подробна информация за локализацията, размера, обхвата на процеса“ – обяснява д-р Дарко Недович, който завежда Отделението по образна диагностика в МБАЛ „Хаджи Димитър“.

Системата е с достатъчно широк отвор и с пациентска маса, която се сваля ниско до пода и позволява да се настанят хора с наднормено тегло и затруднена подвижност. Липсата на лъчево натоварване дава възможност за изследване на бременни жени и деца.

Магнитно-резонансната томография  е неинвазивен подход за диагностика чрез слоев триизмерен образ на анатомични органи и структури.

Д-р Дарко Недович казва, че методът се прилага за получаване на детайлни изображения на нервната система, мозъка, гръбначния стълб, меките тъкани, скелета, мускулите, ставите, органите в малкия таз, мастната тъкан, при травми и разкъсвания, при проблеми с кости, хрущяли, сухожилия. Все по-често се използва за изследване на простатната жлеза и на гинекологични заболявания.

Ядрено-магнитната томография е златен стандарт за откриване на вродени аномалии и дегенеративни промени, на пространствени лезии и огнищни процеси, на аневризми, съдови малформации, за диагностициране на мозъчни тумори и инсулти.

„Средната продължителност на едно изследване  е около 15 до 30 минути. В някои случаи се инжектира контрастно вещество. Така се получава повече визуална информация за заболяването и не се изисква определена предварителна подготовка“ – обяснява д-р Дарко Недович. 

По време на томографията данните се записват на цифров носител. Специалист по образна диагностика в МБАЛ „Хаджи Димитър“ попълва протокол с описание и интерпретация на сканиранията, който се предоставя на пациента заедно с изображенията. 

Изследването с ядрено-магнитен резонанс се провежда с предварително записан час на тел. 044618200.

Отделението по образна диагностика в МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен работи с направление от личен лекар и специалист, както и срещу заплащане по желание на пациента.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This field is required.

This field is required.