Последно поколение компютърен томограф на световния лидер в медицинското оборудване „Сименс“ работи в МБАЛ „Хаджи Димитър“. Немската марка се ползва с популярност и заслужено доверие, а скенерът в частната болница е единствен в Сливенска област от такъв висок клас.

В сравнение с предходните модели, компютърният томограф „Somatom go.Up 64 слайса“ постига 20 на сто по-ниско лъчево натоварване, като предоставя триизмерен образ с висока резолюция, яснота и контраст.

Завеждащият Отделението по образна диагностика в МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен д-р Дарко Недович обяснява, че модерният апарат използва изкуствен интелект за избиране на протоколите и режимите на изследване. Автоматично се отчитат персоналните особености на пациента, което заличава риска от задаване на погрешни параметри. Обновените софтуерни решения гарантират ефективна диагностика, като повишават прецизността и скоростта на процеса. Времето, през което човек може да задържи дъха си, е достатъчно, за да се сканира голяма област от тялото.

В МБАЛ „Хаджи Димитър“ компютърният томограф се използва за изследвания на глава, гръбначен стълб, шия, гръден кош и гръдни органи, корем и коремни органи, мъжки и женски таз, опорно-двигателен апарат. Уредът дава възможност за ангиография на периферната система, аорта, каротидните артерии, интрацеребралните артерии. Скенерът позволява скринингови изследвания на белите дробове и дебелото черво, откриване на онкологични заболявания в много ранен стадий.

Специална технология приглушава отблясъците от импланти, изкуствени стави и пейсмейкъри. Изследователската маса е с обхват на сканиране до 160 см и натоварване до 230 кг, което позволява сканиране на пациенти с наднормено тегло.

Диагностичните възможности на компютърния томограф се разширяват при венозно въвеждане на контрастни вещества, които виртуално оцветяват и открояват отделни тъкани.

Когато се налага такъв подход, важно е пациентът да съобщи за алергии, особено  към препарати, съдържащи йод. С кръвно изследване на урея и креатинин се оценява бъбречната функция, за да се изчисли концентрацията на йод в контрастното вещество. При бъбречна недостатъчност и някои други заболявания този вид сканиране се прилага само в изключителни случаи, с минимално съдържание на йод.

Въпреки силно редуцираното рентгеново облъчване в модерния скенер, д-р Дарко Недович подчертава, че той не се използва за бременни жени. При необходимост те се насочват към новия апарат за ядрено-магнитен резонас на МБАЛ „Хаджи Димитър“, който работи с НЗОК.

Изследването с компютърния томограф е напълно безболезнено и трае 2 до 10 минути.

Резултатите се предоставят на диск и с разчитане от специалисти по образна диагностика след няколко часа, според заетостта на медицинския екип.