МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен откри официално и с водосвет от отец Евгений Специализирано спешно отделение.

Новата структура функционира реално от месец и вече има  успехи в неотложната реакция при инфаркти, инсулти и остри съдови състояния.

На тържественото откриване, гордостта и удовлетворението на собствениците семейство Пенкови споделиха областният управител Маринчо Христов и кметът Стефан Радев. Колегиални поздрави поднесоха изпълнителният директор на  МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ д-р Васислав Петров, началникът на Военна болница – Сливен към ВМА полк. д-р Илиан Комитов, директорите на РЗИ д-р Николина Иванова и на ЦСМП в Сливен д-р Мариета Божидарова, председателят на БЛС – Сливен д-р Богдан Сотиров, преподаватели в местния Медицински колеж към МУ – Варна, много лекари и здравни специалисти в града.

„Ковид пандемията постави обществото и здравеопазването в сериозно изпитание, което преодоляхме с професионализъм и всеотдайност. Коректната организация, по която работихме съвместно с ЦСМП – Сливен, с МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и регионалната болница на ВМА, ни  даде идея и основание да пристъпим към изграждането на Спешно отделение.

През последните години МБАЛ „Хаджи Димитър” се развива с бързи темпове и показва оптимистични резултати в интервенционалното лечение на сърдечните, на мозъчните и на периферните съдове. Правилната преценка при разпределянето на болните за настаняване в здравно заведение е съществен фактор, тъй като в първите 4 часа на съдовите заболявания точното експертно действие е от жизнена важност“ – подчерта управителят д-р Пенко Пенков.

Специализирано спешно отделение на МБАЛ „Хаджи Димитър“ приема всеки ден в седмицата 24 часа без прекъсване. Разкритите в него кардиоцентър и мозъчно-съдов център са обзаведени с прецизна модерна апаратура. За всеки пациент е осигурено постоянно мониторно наблюдение на жизнените показатели. Спешният екип овладява рисковия момент и осигурява незабавна консултация със специалист от болницата, който преценява необходимостта от настаняване за по-продължително лечение.

Пред гостите създателят на МБАЛ „Хаджи Димитър“ д-р Пенко Пенков съобщи за първи път и за най-новата придобивка в медицинското оборудване. В Отделението по образна диагностика работи апарат за ядрено-магнитен резонанс, последна софтуерна версия на световния лидер в медицинското оборудване „Сименс“.

Д-р Пенко Пенков завърши обръщението си с думите: „Вярваме и занапред в коректните отношения и професионално сътрудничество с всички здравни специалисти, с  държавните и обществените институции в полза на гражданите. Нека конкуренцията е водещ фактор и критерий в здравеопазването на Сливенска област и цялата страна“.

В своето приветствие областният управител Маринчо Христов заяви: „За мен е изключителна чест и привилегия да присъствам на откриването на Специализирано спешно отделение в МБАЛ „Хаджи Димитър“ . Винаги съм се прекланял пред хора специалисти и професионалисти, и в същото време – предприемачи. И такъв за мен сте Вие, д-р Пенков. Вие сте доказателство във времето, че когато човек има желание, той прави всичко възможно да върви напред. С всяка изминала година вашата болница расте и се развива  като качество на предлаганите услуги, по-голямо разнообразие на дейностите, привличане на все повече и качествени специалисти. В днешния дъждовен ден ви пожелавам да ви върви по вода и на добър час!“

„Истинска радост е за мен да сме на това събитие, с което се открива една нова придобивка за гражданите на Сливен. Пожелавам на работещите в МБАЛ „Хаджи Димитър“ здраве и успехи в труда им, а на съгражданите ни – да не се налага  прием в спешните отделения, но когато се наложи – да разчитат на качествена и адекватна здравна помощ“ – каза  кметът на Сливен Стефан Радев.

В поздравителния адрес до управителя д-р Пенко Пенков ректорът на Тракийски университет – Стара Загора проф. д-р Добри Ярков написа: „Откриването на това отделение несъмнено е резултат от Вашата далновидност, висока ангажираност и стремеж към осигуряване на висококачествено здравеопазване на всички хора от град Сливен и региона“.

Отец Евгений от централния православен храм „Св. Димитър Солунски“ завърши водосвета за здраве и успехи с мъдростта: „Почитай лекаря, защото дарбата му е от Бога. Нека тази дарба се развива и обогатява!“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This field is required.

This field is required.