Отделението по Образна диагностика в МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен разполага с най-съвременната цифрова рентгенографска система Мултикс Импакт на „Сименс Хелткеър“. Фирмата е водещ производител на диагностично оборудване в света.

„Модерният дигитален апарат е уникален за Сливенска област. Той дава бързи диагностични изображения с високо качество дори на дребни анатомични структури и детайли, а това е възможност за точна диагноза. С него се провеждат във всяка възраст всички видове рентгенологични изследвания  – бял дроб и сърце, череп, синуси, сегменти на гръбначен стълб, тазобедрени стави, длан и пръсти, китка, стъпало, стави на коляно, глезен, лакет…“ – обяснява д-р Дарко Недович, който завежда Отделението по Образна диагностика.

Авангардният модел е с безжичен детектор. Системата преобразува рентгеновите лъчи в цифрови сигнали за диагностична визуализация. Получават се дигитални образи с най-високо качество, при минималната възможна доза облъчване на пациента. Това е сериозно предимство пред масовите аналогови апарати, особено при изследвания на деца.

„С монтирания в рентгеновата тръба сензорен екран медицинският персонал може да остане с пациента по-дълго време. Конструкцията на апарата и подобрената моторизация с ниско сваляне до пода, позволяват точно позициониране и удобство на тялото, включително на трудноподвижни пациенти и хора с наднормено тегло. Освен маса за легнало положение, апаратът има рентгенов статив, който се координира автоматично с детектора за снимане на изправен пациент. Софтуерът е с вграден изкуствен интелект и техническите параметри се настройват автоматично за всяко изображение и за конкретен човек. Това изключва грешки, които могат да доведат до прекъсване на работния процес и излишна доза облъчване“ – казва д-р Дарко Недович.

Рентгеновите изображения се отпечатват бързо на цифров принтер, защото няма нужда от химически реактиви и технологично време, както при проявяването на снимката от традиционен аналогов апарат.

При цифровата рентгенография диагностичните изображения се съхраняват в електронен вид и могат впоследствие да се използват за ретроспективен и динамичен анализ. Има възможност да бъдат записани на диск, както и да се изпращат по електронна поща за консултация с профилирани специалисти.

МБАЛ „Хаджи Димитър“ уверява, че при необходимост от диагностична рентгенография, пациентите могат да се доверят на професионалисти с многогодишен опит в образната диагностика, които работят с висок клас апаратура.

Изследванията се извършват с медицинско направление от личен лекар или специалист, както и по желание на пациента срещу заплащане. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This field is required.

This field is required.