На 28 юни доц. д-р Стефан Стефанов ще преглежда в МБАЛ „Хаджи Димитър“

За 28 юни са определени редовните месечни прегледи и консултации на доц. д-р Стефан Стефанов в МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен.

Известният специалист по ортопедия и травматология за деца и възрастни приема от 10 ч. до 17 ч. по списък с предварително запазен час  на регистратурата на ДКЦ или на тел. 044 618200. 

За пациентите е полезно да знаят, че местата са с лимит и се заемат бързо.

Доц. д-р Стефан Стефанов е водещ в страната специалист по оперативно и консервативно лечение на дегенеративни и травматични заболявания при възрастни, коксартроза и гонартроза, ендопротезиране на тазобедрена и на колянна става. Консултира и лекува вродени костно-мускулни деформации при деца и възрастни, вродена луксация при деца от 3 месеца до 1 година, всички заболявания на опорно-двигателния апарат.

Дългогодишният консултант на МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен работи в Университетска специализирана болница за активно лечение по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“ в Горна баня. Има  практика като визитиращ хирург във Франция, Дубай, Гвинея, Судан и Великобритания.

Кардиологът доц. д-р Валери Гелев е в МБАЛ „Хаджи Димитър“ до края на седмицата

Тази седмица доц. д-р Валери Гелев работи денонощно в Отделението по кардиология на МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен.

Доц. д-р Валери Гелев е началник на Клиниката по кардиология на „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда” и председател на Дружеството по интервенционална кардиология.

Известният лекар извършва всички диагностични, инвазивни и терапевтични процедури за навременно установяване и лечение на сърдечносъдовите заболявания. 

По време на дежурствата си в Сливен доц. д-р Валери Гелев е на разположение и в Специализирано спешно отделение на МБАЛ „Хаджи Димитър“ с кардиоцентър и мозъчносъдов  център за неотложна реакция при инфаркт, инсулт и други остри съдови заболявания. Телефонът за спешна връзка е 044 400 004.

Допълнителна информация за работата на доц. д-р Валери Гелев в Отделението по кардиология на МБАЛ „Хаджи Димитър“ пациентите и техни близки могат да получат на телефон 044  618 521.

Вертебропластика лекува фрактури на гръбначни прешлени

Неврохирурзите на МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен   извършват съвременни процедури за вертебропластика и кифопластика, които са нови за региона.

Това са минимално инвазивни манипулации, които се прилагат при компресионни фрактури на гръбначни прешлени, възникнали от травми или от остеопороза, гръбначни метастази и други заболявания.

„При това съвременно лечение в прешлена се инжектира подобен на костен цимент бързо полимеризиращ агент, който след 7-8 минути се втвърдява и подсилва неговата структура, а засегнатото гръбначно ниво се стабилизира. Манипулацията се извършва през кожата изцяло под рентгенов контрол, с пълна или местна упойка според желанието на пациента и неговото общо състояние“ – обяснява д-р Есен Мустафа, началник на отделението по неврохирургия в МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен.

В края на миналата седмица д-р Есен Мустафа и специалистът по интервенционална образна диагностика д-р Дарко Недович извършиха вертебропластика на  74-годишна жена с остеопоротична фрактура на трети поясен прешлен. В продължение на няколко месеца тя страдала от остра болка и ограничение в движенията. Само 2 дни след оперативната процедура възрастната пациентка е в отлично състояние без болков синдром и извършва всекидневните си дейности самостоятелно и спокойно.

Субстанцията, която се инжектира в прешлена, остава там като стабилизатор, защото не се резорбира от организма. Процедурата спира изцяло наличието на болка и позволява на пациента да се движи нормално. Ако възрастен човек остане обездвижен, в 80 на сто от случаите сравнително бързо настъпва смърт, тъй като липсата на движение води до емболии, тромбози и други фатални усложнения.

Вертебропластиката трае около 30 минути. Нейните предимства са в постоянния рентгенов контрол, минимално нарушаване на тъканни структури чрез вкарване на специална игла през кожата до вътрешността на прешленното тяло и изпълването му с полимеризиращ агент. Бързо повлиява болката, скоро след процедурата пациентът се движи нормално и престоят в здравното заведение е сведен до 3 дни. Освен това, този метод намалява риска от нови счупвания на вече третирана травма.

Няма противопоказания за извършването на вертебропластика. Почти 90 на сто от пациентите, които се подлагат на такава манипулация, са хора около и над 70 години.

Кифопластиката също е минимално инвазивна перкутанна интервенция. Докато вертебропластиката постига само стабилизация на гръбначните прешлени и лечение на болковите симптоми, кифопластиката възстановява и коригира височината на гръбначния стълб, увредена от деформация на прешлените, остеопоротични компресионни фрактури, метастази и др.

От края на май в отделението по неврохирургия на МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен работи специалистът д-р Амин Кахиле. Той има над 22 г. професионален опит в Сирия, където е осъществил стотици операции на мозъчни тумори, на всички видове мозъчни, съдови и гръбначни травми и заболявания. Член е на Българското и Европейското научно дружество по неврохирургия.

Преди няколко дни двамата с д-р Есен Мустафа извършиха мозъчна операция на 68-годишна жена с тумор в задна черепна яма. Интервенцията е по всички стандарти на съвременната неврохирургия за високотехнологична операция с интраоперативен ултразвуков контрол.

„За изключително рисковата зона, в която се намираше, постигнахме радикално премахване на тумора при максимално щадяща операция. Пациентката е в много добро състояние, без никакъв неврологичен дефицит и започна раздвижване и рехабилитация още първите дни след операцията. Преди това е била с остро главоболие, нестабилна походка, несамостоятелно придвижване, гадене. На втория ден се изправи и на четвъртия вървеше. Сега се движи и се обслужва сама“ – каза д-р Есен Мустафа.

31 май – Световен ден без тютюнев дим

„Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“ е мото на 2024 г.

Всяка година 31 май се отбелязва като Световен ден без тютюнев дим. Определен е от ООН и е приет официално през 1988 г. от Световната асамблея по здравеопазване.

Световната здравна организация съобщава за повече от 25 заболявания, които се дължат на тютюнопушенето – сърдечносъдови, белодробни, онкологични. Последиците от порочния навик всяка година водят до смъртта на около 8 милиона души по света.

Според изготвения от Европейската комисия „Здравен профил на България“, 18% от смъртните случаи в страната ни се дължат на тютюнопушене. Зависими от навика са 38,8% от пълнолетните българи, почти без разлика от пола, като всеки трети българин пуши всекидневно.

В България по данни на Национален център по обществено здраве и анализи от Национално представително проучване във възрастта 10 – 19 г. над 40,0% от учениците са запалили първата цигара на 14 – 15 г. Всеки шести е редовен пушач, като половината от тях употребяват над 6 цигари дневно. Признаци на тежка зависимост проявяват 20 % от момчетата и 27% от момичетата от групата на пушачите, предимно във възрастта 15 -19 г.

Всички данни за тютюнопушенето в България са с най-високо ниво в ЕС.

Тютюнопушенето е медико-социален проблем, една от основните причини за смъртност и инвалидност в света. Този сериозен рисков фактор за здравето е предотвратим и всяко усилие за неговото ограничаване е смислено и значимо.

Доц. д-р Стефан Стефанов е в МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен на 31 май

Редовните месечни прегледи и консултации на доц. д-р Стефан Стефанов в МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен са на 31 май от 10 ч. до 17 ч.

Поради силен интерес на пациентите, специалистът по ортопедия и травматология за деца и възрастни приема само с предварително запазен час  на регистратурата или на тел. 044 618200.

Доц. д-р Стефан Стефанов е водещ в страната специалист по оперативно и консервативно лечение на дегенеративни и травматични заболявания при възрастни, коксартроза и гонартроза, ендопротезиране на тазобедрена и на колянна става. Консултира и лекува вродени костно-мускулни деформации при деца и възрастни, вродена луксация при деца от 3 месеца до 1 година, всички заболявания на опорно-двигателния апарат.

Дългогодишният консултант на МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен работи в Университетска специализирана болница за активно лечение по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“ в Горна баня. Има  практика като визитиращ хирург във Франция, Дубай, Гвинея, Судан и Великобритания.

Нов кабинет по неврохирургия в сградата на ДКЦ 2

Нов кабинет по неврохирургия е уреден в сградата на ДКЦ 2. В него приема и преглежда пациенти д-р Есен Мустафа, която завежда отделението по неврохирургия в МБАЛ „Хаджи Димитър“ ООД – Сливен.

Кабинет 27 се намира на IV етаж и осигурява удобство на пациентите, които посещават личния си лекар в същата сграда. Работното време е от 9,30 до 12,30 часа в понеделник, вторник и четвъртък.

Д-р Есен Мустафа продължава да приема по установен график и в „ДКЦ – Сливен“ на II етаж в МБАЛ „Хаджи Димитър“ ООД – Сливен.

В отделението по неврохирургия на частната болница се извършва диагностика и оперативно лечение на травми на централната и периферната нервна система, на мозъчни тумори, дегенеративни заболявания на гръбначния стълб, дискови хернии, стенози, травматични и остеопоротични фрактури на гръбначни прешлени. Здравното заведение предлага лечение на болката при дископатии, радикулити, плексити, заболявания на периферните нерви, съдови заболявания на нервната система.

Имунизация на бременни жени срещу коклюш

В условията на временни противоепидемични мерки срещу коклюш, от 9 май 2024 г. се поставят ваксини в имунизационния кабинет на МБАЛ „Хаджи Димитър“ ООД – Сливен на ул. „Димитър Пехливанов“ 5.

Кабинетът работи всеки ден от 14 до 18 часа, а телефонът за  информация и записване е 044/400004.

Извършва се еднократна, препоръчителна и безплатна имунизация по желание на бременни жени в  27 – 36 гестационна седмица включително  с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш /ацелуларна компонента/ с намалено антигенно съдържание.

Необходимо е бременната жена да представи медицински документ от проведен преглед и насочване за имунизация от специалист по акушерство и гинекология, общопрактикуващ лекар или друг медицински специалист, като е посочен актуалният срок на бременността.

МБАЛ „Хаджи Димитър“ ООД – Сливен напомня, че вирусологичната лаборатория на болницата извършва тестове за коклюш.

МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен предлага изследвания за коклюш

Очаква се пик на заболели от коклюш до края на май. Според здравните власти засега няма основания за обявяване на епидемия както в страната, така и по региони.

В момента безплатни тестове се правят само в Национален център по заразни и паразитни болести и в Столична здравна инспекция.

Вирусологичната лаборатория на МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен предлага ефективни PCR тестове и серологични изследвания по метода ELISA за доказване на коклюш.

„Разполагаме с последно поколение роботизирана техника за извършване на двата варианта. PCR тестът позволява точно откриване на бактерията с безопасна и безболезнена проба с тампон от носоглътката. Серологичното изследване е с венозна кръв и открива антитела срещу два вида токсин, произвеждан от болестотворната бактерия. Пробите се вземат на гладно, а резултатите се получават до няколко часа“ – обясни лаборантът Атанас Димитров.

Инфекциозното заболяване, популярно като магарешка кашлица, се разпространява по въздушно-капков път. В началото напомня респираторен вирус с няколко прокашляния дневно, които прерастват в мъчителни сухи пристъпи. В остра фаза те стават интензивни и водят организма до кислороден глад.

Коклюшът е особено опасен за новородени и малки деца, с риск от сериозни усложнения. Педиатрите напомнят, че ефективна защита е имунизацията в ранна детска възраст като част от комбинираните ваксини. Препоръчва се и ваксиниране на бременните жени, независимо от етапа на бременността.

Важно е да се избягва контакт с болни от коклюш, спазване на прецизна лична хигиена и дезинфекция.

Вирусологичната лаборатория в МБАЛ „Хаджи Димитър“ работи от понеделник до петък от 8,30 до 17 часа, а в събота и неделя от 8 до 12 часа.

За информация и контакти 044/ 618133

 

Предварително записване за ортопеда доц. д-р Стефан Стефанов за 26 април

Доц. д-р Стефан Стефанов ще преглежда и консултира в МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен на 26 април 2024 г. от 10 ч. до 17 ч.

Поради силен интерес на пациентите, специалистът по ортопедия и травматология за деца и възрастни приема само с предварително запазен час. Записването се извършва на регистратурата на ДКЦ или на тел. О44 618200.

Доц. д-р Стефан Стефанов е водещ в страната специалист по оперативно и консервативно лечение на дегенеративни и травматични заболявания при възрастни, коксартроза и гонартроза, ендопротезиране на тазобедрена и на колянна става. Консултира и лекува вродени костно-мускулни деформации при деца и възрастни, вродена луксация при деца от 3 месеца до 1 година, всички заболявания на опорно-двигателния апарат.

Дългогодишният консултант на МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен работи в Университетска специализирана болница за активно лечение по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“ в Горна баня. Има  практика като визитиращ хирург във Франция, Дубай, Гвинея, Судан и Великобритания.