Д-р Есен Мустафа е началник на Отделението по неврохирургия в МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен.  Родена е в Хасково, а през 2001 г. се дипломира в Медицински университет – Варна. Специализира при доайена на неврохирургията в България проф. д-р Стефан Габровски и неговия син проф. д-р Николай Габровски. Следват 10 г. работа с техния екип в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

 

– Д-р Мустафа, как избрахте Сливен?

– Всъщност Сливен ме избра. Преди 2 г. д-р Пенко Пенков ми представи интересен проект за мозъчно-съдов център. Планират се десетина в страната. На този етап има няколко в София, а МБАЛ „Х. Димитър“ е едно от предвидените лечебни заведения за Южна България. Сега новооткритото Специализирано спешно отделение на болницата е път към постигането на тази цел. Там се приемат пациенти с остри сърдечни и мозъчно-съдови инциденти – инсулти, мозъчни кръвоизливи, аневризми. След това, според спецификата на случая,  се настаняват за лечение в Отделението по неврохирургия или в Инвазивна кардиология. Това е цялостен комплекс. Освен че има спешен мозъчно–съдов център на денонощно разположение през цялата седмица, трябва да има и ефективно работеща неврохирургия.

– Кои са най-честите заболявания, за които се търси неврохирург?

– Свързаните с възрастта дегенеративни заболявания на гръбнака, дискови хернии, стенози, мозъчни тумори. Смятам за успешен случай в моята практика операцията на пациентка с 2 големи тумора, които бяха изчистени тотално и без рецидив. След лъчетерапия жената е в много добро здраве.

– Удовлетворява ли медицинската база в МБАЛ „Хаджи Димитър“? Възможно ли е с натрупаните знания, опит и умения в клиниката на „Пирогов“, да спасявате живот тук?

– Разбира се, съвременното оперативно лечение е зависимо от високите технологии. Имаме модерен инструментариум, към който всеки момент ще се присъедини нова апаратура на високо ниво. Можем да извършваме оперативна дейност по медицинските стандарти с най-актуалните технологии.

– Предписвате ли терапевтични процедури, преди да предложите операция?

– Първо трябва да се постави точна диагноза, да се определи вида на дисковата херния например. Не препоръчвам веднага оперативно решение. Досега работехме с  изследвания, правени на пациентите извън нашата болница. Вече разполагаме с модерно поколение апарат за ядрено-магнитен резонанс, който премина тестовете и работим с него по установения регламент. Лечението се преценява след точна диагноза. Може да се постигне оздравителен резултат с медикаментозен подход, с физиотерапия. Но в някои случаи операцията няма алтернатива.

– Когато оперативната намеса е единствено предложение, пациентът  доверява ли се на местния екип, или тръгва към по-известна болница?

– Всеки пациент решава сам. Може да потърси консултации при няколко специалисти, да избере здравно заведение за операцията, да предпочете екип. Имам пациенти, които държат да се оперират в нашата болница. Единият е с доброкачествен мозъчен тумор. Обясних на него и семейството възможните варианти, предложих да съдействам за операция в столична клиника или друг голям град, но предпочетоха тук.

– Споделяте ли твърдението , че за ефективна работа човешкият мозък се нуждае от изправено и вървящо състояние, а в продължително лежащо и седящо положение се намира в дискомфорт?

– Съгласна съм, че мозъкът боледува, когато мързелува. Активното движение е наложително за здравето на съвременния човек. При нас дори при гръбначни и мозъчни операции раздвижването започва веднага на следващия ден, освен ако не се налага реанимационно лечение. Наред с интелектуалните занимания, движението е най-добрият стимул за мозъчната дейност. То трябва да е начин на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This field is required.

This field is required.