Инвазивните кардиолози д-р Орлин Радев и д-р Радослав Борисов от МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен участваха в XII Български курс по бифуркационни и комплексни коронарни интервенции, който се проведе в София от 26 до 28 януари 2024 г.

Форумът се организира от Българско дружество по интервенционална кардиология с подкрепата на Европейски бифуркационен клуб. И тази година в столицата се събраха светила в областта на безкръвното лечение на сърдечносъдови заболявания от България, Европа и САЩ.

Основен фокус на международната проява стана революцията в перкутанните коронарни интервенции и настъпилата нова ера с внедрените преди 20 г. в клиничната практика медикаментизлъчващи стентове при исхемична болест на сърцето, както и всички новости в лечението на това заболяване.

„Върнахме се доволни от високото признание на постиженията в Отделението по кардиология на МБАЛ „Хаджи Димитър“ и въодушевени от поздравите на експерти и водещи лектори по света“ – каза д-р Орлин Радев, който завежда сектор „Инвазивна кардиология“ в сливенската частна болница.

Лекции в тридневните теоретични и практически сесии изнесоха френският инвазивен кардиолог проф. д-р Ив Лувар – основател на Европейски бифуркационен клуб, проф. д-р Джордж Сианос от Университетската болница в Солун,  проф. д-р Робърт Гил от Клинична болница на МВР – Варшава, проф. д-р Горан Станкович от Белград, съосновател на Европейски бифуркационен клуб, проф. д-р Джанлука Ригатели от Верона и др.

Обзорни научни презентации представиха проф. д-р Добрин Василев, председател на Българско дружество по интервенционална кардиология, доц. д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по кардиология в „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“, д-р Ивайла Желева – Кючукова.

Кардиолозите от МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен  се включиха в работата на форума в различни дни. „Докато д-р Радев беше там, аз бях дежурен в болницата и обратно. Няма как двамата да сме едновременно извън отделението, някой трябва да покрива спешността тук“ – обясни д-р Радослав Борисов.

Ръководителят на Сектор „Инвазивна кардиология“ в МБАЛ „Хаджи Димитър“ д-р Орлин Радев участва като панелист в президиума на 2 сесии.

Д-р Радослав Борисов, водещ специалист в сектора, представи клиничен случай, който демонстрира високите стандарти и компетенции на работа в Отделението по  кардиология с началник д-р Костадинка Блецова.

„Случаят е отпреди няколко месеца. Пациентът е на 68 г. с  остър инфаркт, при който развива кардиогенен шок, запушени са едновременно две коронарни артерии. Беше изключително сложно да се вземе правилното решение за действие и да се изпълни технически“ – каза д-р Радослав Борисов.

Кардиологът успял да преодолее острия момент и след 3 дни пациентът бил напълно способен да продължи живота си извън болницата.

Презентацията на случая от МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен беше оценена най-високо от борда на директорите на курса, в който влизат компетентни международни и национални експерти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This field is required.

This field is required.