В Кардиологично Отделение и сектор инвазивна кардиология на МБАЛ „Хаджи Димитър“ гр. Сливен  със Завеждащ отделение д-р Блецова и екипа от сектор инвазивна кардиология с ръководител  д-р Радев и с участието на  д-р Борисов  беше извършена успешно поредната високотехнологична коронарна интервенция на комплексна лезия в съчетание с коронарна литотрипсия, с любезното съдействието на водещата американската  фармацевтична компания Abbott Vascular, с чиито продукти основно се работи в сектора по инвазивна кардиология и под методичното ръководство на доцент Валери Гелев (Зав. Кардиологична клиника на “Болница Токуда“) и д-р Желева (PhD).

Касае се за пациент на 78 години с висок клас стенокардия и двуклонова коронарна болест, високостепенни 90% стенози  (стеснения) на 2 основни артерии на сърцето, съчетано с много висока степен на отлагане на калций в тях.

На пациента беше извършена коронарната литотрипсия – нова и безопасна методика, наложила се в интервенционалната кардиология през последните няколко години. Устройството, което я осъществява, е високотехнологичен коронарен балон  с интегриран генератор на мощен ултразвуков сигнал. Целта на интервенцията е да разрушат и фрагментират масивните калциеви отлагания в атеросклеротичните плаки в стената на коронарните артерии, което не може да бъде постигнато с обикновените балони. Имплантацията на стент след литотрипсията е много по качествено и значително подобрява симптоматиката, качеството на живот и прогнозата при пациентите с тежка калциноза на коронарните артерии.

Кардиологичното отделение на МБАЛ „Хаджи Димитър“ се стреми и осигурява най-съвременните и качествени здравни грижи, диагностика и лечение на своите пациенти, съобразно световните стандарти за добра медицинска практика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This field is required.

This field is required.