Екипът на кардиологичното отделние в МБАЛ „Хаджи Димитър”, съвместно с водещ в областта на съдовата хирургия консултант третира успешно още двама пациенти с различни форми на мозъчносъдова болест. Използван е „безкръвен” метод, при който с достъп през артерия на ръката или крака се третират проблемните артерии, отговорни за мозъчното кръвоснабдяване.

Случай 1: Пациент на 56г. със стеснение на вертебралната артерия.

 

Този тип стеснения обикновено причиняват проблеми с равновесието. На първата ка ртинка се вижда в червеното кръгче почти запушената вертебрална артерия. Втората картинка показва ясно добрият резултат от интервенцията – проходимостта на артерията е възстановена чрез поставяне на специален за целта стент. Пациентът е изписан на следващият ден от интервенцията и е в отлично състояние.

Случай 2: 68 годишна жена с оплаквания от световъртеж и притъмняване пред очите.

Причината за оплакванията е стеснение на лявата сънна артерия, което е показано на първата картинка. Проходимостта на артерията отново е възстановена чрез поставяне на специален стент и отличният резултат от интервенцията се вижда на втората картинка. Пациентката е изписана на следващия ден след процедурата без никакви оплаквания.

Подобни стеснения, нарушаващи мозъчното кръвоображение, в напредналия стадий на болестта, могат да бъдат причина за тежки мозъчни инсулти с трайно инвалидизиране или фатален изход. Екипът на МБАЛ „Хаджи Димитър” наред със сърдечните заболявания и тези на съдовете на крайниците, успешно третира и болни със стеснение на големите съдове, отговорни за кръвоснабдяването на мозъка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This field is required.

This field is required.