Отделение „Образна диагностика“ е разположено на I етаж в Първи блок на МБАЛ „Хаджи Димитър“ ООД. То е в постоянна колаборация с всички отделения в структурата на болницата при необходимост от изследване на хоспитализирани пациенти с най-висок клас апаратура.

В отделението работят 6-има лекари със специалност „Образна диагностика“ и 4-ма квалифицирани лаборанти с доказани професионални качества.

Отделението се състои от модерни специализирани кабинети за ядрено-магнитен резонанс, за компютърна спирална томография /скенер/, за ренгтенография и рентгеноскопия, за ехография и за мамография.

Болничната структура е оборудвана с уникална за Сливенска област последно поколение апаратура в областта на образната диагностика:

  • Апарат за ядрено-магнитен резонанс „Магнетом Семпра“ на „Сименс“ с магнитно поле от 1,5Т. Дава възможност за сканиране на цялото тяло с детайлни изображения на нервната система, мозъка, гръбначния стълб, меките тъкани, скелета, мускулите, ставите, органите в малкия таз, мастната тъкан, при травми и разкъсвания, при проблеми с кости, хрущяли, сухожилия. Използва се за изследване на простатната жлеза и на гинекологични заболявания.
  • Компютърен томограф „Somatom go.Up 64 слайса“ с възможност за онлайн връзка. Използва се за изследвания на глава, гръбначен стълб, шия, гръден кош и гръдни органи, корем и коремни органи, мъжки и женски таз, опорно-двигателен апарат. Дава възможност за ангиография на периферната система, аорта, каротидните артерии, интрацеребралните артерии. Позволява скринингови изследвания на белите дробове и дебелото черво, откриване на онкологични заболявания в много ранен стадий.
  • Цифрова рентгенографска система „Мултикс Импакт“ на „Сименс Хелткеър“ с минимално облъчване. Използва се за всички видове рентгенологични изследвания – бял дроб и сърце, череп, синуси, сегменти на гръбначен стълб, тазобедрени стави, длан и пръсти, китка, стъпало, стави на коляно, глезен, лакет.
  • Мамограф „Филипс“ – за изследвания на млечната жлеза, необходими за профилактика и при всички заболявания на жлезата
  • Ехограф – за изследвания на коремни органи, щитовидна жлеза, млечна жлеза, скротум

Началник отделение
Д-р Дарко Недович
с
пециалист „Образна диагностика“

Д-р Надежда Терзийска
специалист „Образна диагностика“

Станимира  Парушева
лаборант
Стефан Урумов
лаборант

Образна диагностика